Foryngelse av skogen
Skogeier skal jfr skogbruksloven sørge for tilfredsstillende foryngelse etter hogst. Det vil ofte bety å plante ny skog i granskog eller sette igjen frøtrær i furuskog. På hogstfelt med gode boniteter, som det er mye av i Follo, bør det som regel plantes raskt etter hogst, gjerne første sommeren, for at konkurrerende vegetasjon ikke skal få unødig forsprang.
Kvalitet og verdien på skogen
Skal foryngelsen bli brukbare produkter om 60-100 år må den følges opp, særlig med ungskogpleie. Også her er det ekstra viktig på de beste bonitetene å handle til rett tid. Konkurrerende vegetasjon kan, om man drøyer for lenge, gjøre betydelig skade på ønsket treslag, og blir ofte tidkrevende og tungt (=dyrt) å stagge.
Hjelp til jobben
Planlegger du hogst, planting, ungskogpleie eller andre tiltak i skogen er skogeierorganisasjonene de rette å kontakte for råd og veiledning, og får å kjøpe tjenester. De fleste aktive skogeiere er medlem i en skogeierorganisasjon.
I follo kommunene er det skogeierorganisasjonene og tømmerkjøperne Viken Skog, SB Skog, Glommen-Mjøsen Skog og Nortømmer som organiserer det meste av hogstene og skogkulturarbeider som skogeierne ikke gjør selv.
Lenker
Skogkurs’ 11 resymè-brosjyrer (blant annet om Planting, Ungskogpleie, Tynning og Skogfond)
Svenske skogsskötselserien – 20 hefter (blant annet om Plantering (59 sider), Röjning (75 sider), Gallring (93 sider), Stamkvistning (52 sider), Skötsel av björk, al och asp (131 sider), Naturhänsyn (67 sider) og Slutavverkning (60 sider))
Regelverk
Forskrift om berekraftig skogbruk
Les også på våre nettsider om: