Forskere og landbruksaktører ønsker å øke samarbeidet for å styrke jordbruket i Follo og bedre kvaliteten i innsjøene og Oslofjorden.
Follo-kommunenes jordbruk er en svært viktig del av nasjonal matproduksjon. Samtidig er jordbruket en kilde for tilførsler av uønsket fosfor og nitrogen til vassdrag.
Vi må klare å produsere mer mat, forbedre vannkvaliteten i innsjøene, og redde Oslofjorden samtidig. Dette var utgangspunktet da NMBU, NIBIO og Follo Landbrukskontor inviterte til workshop på NMBU campus den 14. februar.
Tiltak for effektiv matproduksjon og renere vann
Forskere, bønder, rådgivingstjenesten, vannregioner og representanter fra kommuner og fylket var blant dem som deltok på workshopen. De jobbet frem flere forslag til tiltak innen kunnskapsutvikling, formidling og bruk av kunnskap, utdanning og forskning, og finansieringsmuligheter. Noen eksempler:
- Økt dialog og gjensidig kunnskapsoverføring mellom bønder og forskere, og involvering av bønder og forvaltning i forskningen.
- Etablere møteplasser, for eksempel felles nettplattformer og markvandringer hos bonden.
- Involvere studenter og utdanningen tettere opp mot produsentene i regionen.
- Dokumentere effekten av eksisterende tiltak og utvikle og teste nye tiltak, for eksempel effektive rensesystemer for nitrogen, hos bønder i Follo.
- Forske på nye vekster, inkludert fangvekster som er tilpasset norsk klima.
- Øke kunnskapen om og bruken av metoder og utstyr for presisjonslandbruk og KI-modeller.
– Vi har lange tradisjoner for at produsenter og kunnskapsmiljøer spiller sammen. Nå må vi møte fremtiden ved å styrke samarbeidet. Ås har et unikt fagmiljø, i Follo har vi Norges viktigste jordbruksarealer, Follo-bøndene er dyktige og kunnskapsrike, og vi må redde Oslofjorden. Sammen kan vi videreutvikle Follo som et nasjonalt tyngdepunkt innen effektiv matproduksjon og god vannforvaltning, sier Arne Ivar Sletnes, Follo landbrukskontor.
Den 28. februar signerte kommunene i Folloregionen og NMBU en samarbeidsavtale som skal fremme forskning, utdanning og innovasjon. Samarbeidet starter med tre konkrete innsatsområder som allerede er i gang: ren Oslofjord, regionsutvikling og innovasjon og entreprenørskap. Styrket samarbeid om matproduksjon og en renere Oslofjord vil passe godt inn i dette rammeverket.