Stor interesse for investeringer i landbruket i Follo

Det har vært stor interesse for investeringer i landbruket i Follo de siste årene. De fleste som ønsker å investere i bruksutbygging eller oppstart av tradisjonell eller utradisjonell virksomhet på sin landbrukseiendom søker støtte fra Innovasjon Norge (IN). Kommunene v/landbrukskontoret er førstelinjemyndighet for IN og gir veiledning til søkere om støtte til bruksutbygging innen tradisjonelt landbruk og tilleggsnæringer. Bildet over viser nytt ammekufjøs på Karlsrud i Ski.

I 2017 var det 7 bruk i Follo (utenom Enebakk) som fikk innvilget støtte fra IN til investeringer i nye bygg innenfor tradisjonelt landbruk, i 2016 5 bruk. Samlet kostnad for investeringene i 2017 var ca 25 mill. kr. Tilskudd fra IN utgjorde 3,5 mill. kr. Av disse var 3 saker utvidelse eller nybygg for kjøttproduksjon på storfe (ammekyr), 3 tørke/lageranlegg for korn og 1 lagerbygg for kålrot.

Bildet viser nytt fjøs på Øvre Berger i Kråkstad.

Til sammen siste 3 år er det gjennomført større investeringer med støtte fra IN på 27 landbrukseiendommer i Follo. Dette er nærmere 10 % av antall bruk i drift. Det gjelder 7-8 tørke/lageranlegg for korn, 4 lager/produksjonsbygg for grønnsaker, 6 fjøs for storfekjøttproduksjon (ammekyr) og 2 nye driftsbygninger for melkeproduksjon i Follo.

Det er videre gitt støtte til tilleggsnæring/bedriftsutvikling som oppstart av 2 besøksgårder, planlegging av 2 videreforedlingsanlegg for kjøtt, hjorteoppdrett, vinproduksjon, produksjonskjøkken, markedsutvikling og økologisk eggproduksjon.

Det blir færre aktive i landbruket i Follo for hvert år, men de som satser har stor interesse og investeringslyst. Dette er nødvendig for å opprettholde kvaliteten i landbruksdrifta og også for å øke produksjonen for å opprettholde inntektene, noe som er nødvendig for å etterkomme økende effektivitetskrav.

Follo er et område med tett befolkning og et stort nærmarked. I tillegg er det gunstig jordsmonn og godt klima for matproduksjon, blant annet mathvete, grønnsaker og bær. Det er stor interesse i befolkningen for kortreist mat, opplevelser og omsorgstjenester fra landbruket. Noen satser på å utvikle gården sin for å dekke slike markeder, men det kunne godt vært flere.

 

Bildet er fra SMAK ÅS – mat- og teknologifestival i Ås

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.