Tydelig bedring i vannkvaliteten i Vansjø-Hobølvassdraget!

Overvåkingsresultatene fra vannområde Morsa viser at fosforkonsentrasjonen i Hobølelva går ned. Til tross for at vannføringen i Hobølelva har økt, har det vært en statistisk signifikant nedgang i konsentrasjonen av fosfor og partikler. Ved økt vannføring skulle en også forventet en økning av fosfor og partikler i elva. Disse positive funnene viser at tiltakene som gjennomføres innen landbruk og avløp har en positiv virkning på vannkvaliteten. Også i Vanemfjorden, bassenget i Vansjø som har hatt de største utfordringene med dårlig vannkvalitet, ser en nå en stor bedring.

I en artikkel i Smaalenene roses beboere langs vassdraget, grunneiere og bønder som har gjennomført kostnads- og tidkrevende tiltak som man først ser resultater av etter flere år. «Her har mange ting virket sammen gjennom et systematisk arbeid i nesten 20 år. Men den viktigste delen av jobben er gjort av lokale krefter som har gjennomført tiltak. Det vil si huseiere som har oppgradert separate avløpsanlegg eller knyttet seg til kommunalt avløpsnett, bonden som har gjennomført miljøtiltak på gården sin og kommunene som har gjort tiltak på kommunale avløpssystemer», sier Carina Isdahl, daglig leder i vannområde Morsa. Hun understreker imidlertid at de ikke er i mål. Det er fortsatt viktig med videre tiltak for å bedre vannkvaliteten.

Resultatene fra fjorårets overvåkning og annen informasjon finnes på vannområdeutvalget Morsa sine nettsider

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.